Fiecare dintre noi trecem prin momente în care simțim nevoia de o schimbare a cărei impact să se resimtă mai mult sau mai puțin în viața de zi cu zi, însă cum ne afectează acest lucru stima de sine?
Succesul este obținut doar când aceste schimbări trec de pragul în care erau doar parte din rutină și devin obiceiuri care au un impact benefic asupra noastră.
Cum începe schimbarea?
Începe prin a insera în programul tău zilnic doze mici din ceea ce îți dorești să vină ca schimbare în viața ta crescând dozajul treptat.
La început va fi mai greu în anumite aspecte dar trebuie să fii conștient că ceva ce îți dorești este ceva ce nu ai avut, ceva care o dată introdus în sfera ta va cere o perioadă de asimilare, simptomele acestei perioade variind de la persoană la persoană.
Acestea sunt și mai influențabile atunci când încercăm să ne redefinim în urma unei perioade care ne-a încercat și epuizat de încredere și stima de sine.
Ce ne rezervă ziua de mâine?
Mă bucur pentru norocoșii, fie conștienți sau nu de asta, care nu au trecut prin asemenea perioade dar sunt mulți dintre noi care poate că se pierd într-un ritm ciclic în acestea neștiind sau neavând la dispoziție mijloace de a ieși din ele.
Este bine de știut că trăsătura caracterizantă a impactului diferitelor circumstanțe din viața noastră asupra stării de bine constă în atitudine, felul în care abordăm orice problemă și mecanismele de reacție respectiv exprimare.
Nu te lăsa intimidat de intenția abandonării și sentimentul de neputință, acestea sunt mecanisme de apărare a comfortului determinate de ego, care de multe ori preiau controlul și în unele cazuri au chiar tendința să te facă să acționezi irațional.
Învață să îți observi gândurile cât și acțiunile, coerența lor și valoarea expresivă fiindcă acestea impun standardele calitative ale experiențelor proprii și vei vedea cum nu doar cantitatea ci și calitatea monologului interior este un aspect fundamental al stării de bine.
Încearcă sa ai la îndemâna o explicație logică și aprofundată a cât mai multor fenomene ce fac parte din repertoriul cotidian astfel încât să îți poți înțelege sentimentele, emoțiile și stările prin care treci, cum doar manipularea lor îți stă la îndemână ca ustensile ce au potențialul de a sculpta pe propriul caracter. Suntem mereu pe o punte și puși în situația de a alege dacă înaintăm sau facem cale întoarsa ori dacă ne expunem riscului de a instabiliza puntea stând în loc.
Acceptă consecințele
Consecințe vor fi în orice alegere pe care o facem dar în majoritatea cazurilor doar noi înșine definim calitatea acestora.
Sinceritatea, față de noi înșine în primul rând, are și ea un aport substanțial la veridicitatea definiției ce o însușim aducând claritate în orice decizie luată. Diferitele complexe întâlnite printre noi având ca sursă lipsa sincerității sau clarității sub orice formă de exprimare și putem observa în unele cazuri cum acestea formeaza un imperiu imperceptibil căruia noi ne subordonăm.
Să rupi lanțurile sau ipostazele ciclice dăunătoare în care te găsești înseamnă de fapt să identifici și remediezi existența și efectele constrângerilor sau complexelor personale.
Un alt aspect important în cursul redefinirii și racăpătării stimei de sine este echilibrul între ego, imagine și conștientizare sau ceea ce într-un foarte vast mod expune “mindfulness”-ul. Atenție însă să nu vă pierdeți în micro-detaliile acestui plan deoarece pot atrage cu sine dileme și chiar paradoxuri.
Suntem atât de diferiți în felul de a digera informația încât aceleași activități meditative cât și contemplative pot avea efecte diferite în funcție de fiecare individ.
Ferește-te cât poți de activități cu recompense instantanee sau încercă să fii pe deplin conștient de ele, de multe ori râvnind pentru o anume satisfacție eschivăm impulsurile stimei de sine.
Avem din fire mecanisme de a ne argumenta cu scopul de a da tente pozitive, de a ne iluziona, chiar și deciziilor foarte proaste care dau curs negativ stării de bine.
Nu putem să ne ghidăm doar după senzații, uneori acestea ducând la dependențe de care în puține cazuri suntem conștienți, decât în cazul în care am făcut o analiză profundă a acestora și surselor din care provin.
Articol de Ivan Valentin