Când se schimbă ora în România. Cum ne afectează ora de vară

A mai trecut un an și doar două luni ne mai despart de vară. Când trecem la ora de vară și când trebuie să ne modificăm ceasurile? 

În acest an, vom trece la ora de vară în noaptea de 27 spre 28 martie 2021, moment în care ora 3:00 devine ora 4:00. Schimbarea orei este așteptată de toată lumea, însă vine și ea cu un impact asupra stării noastre de sănătate.

Majoritatea medicilor susțin că odată cu schimbarea orei se poate așterne o stare de oboseală neînțeleasă. Totuși, nu trebuie să ne facem griji, în doar câteva zile ne vom recăpăta starea de bine și ne vom revei complet.

Există însă și cazuri mai rare, în care odată cu schimbarea orei, anumite persoane se confruntă cu o stare de depresie sau cu o lipsă a poftei de mâncare. Totul se rezolvă, însă e bine de luat în calcul, atunci când nu știm ce se întâmplă cu noi.

Rămânem permanent la ora de vară?

Probabil ați mai auzit până acum că este luată în calcul o oră fixă la nivel european. Astfel, este posibil ca anul 2021 să fie ultimul an în care mai putem da ceasurile fie înapoi fie înainte.

De când a apărut această idee? Pe 26 martie 2019, Parlementul European a votat cu privire la renunțarea schimbării orei de două ori pe an, iar decizia urma să intre în vigoare în anul 2021. Totuși, până acum nu avem nicio decizie definitivă, deci poate păstrăm tradiția și schimbăm ceasul în continuare.

Cum ne alegem ora? Conform deciziei luată de PE, fiecare țară europeană alege ora pe care dorește să o adopte. Poate fi vorba de ora de iarnă, sau de vară, totul depinde de preferințele țării respective.

Țările care s-au decis deja, vor efectua ultima schimbare în ultima duminică a lunii martie 2021. De cealaltă parte, țările care preferă ora de iarnă, vor modifica ceasurile pentru ultima dată în ultima duminică din luna octombrie 2021.

Leave a reply